vrijdag 30 september 2011

De Babytijd

Er gebeurt veel in de kraamtijd en de eerste twaalf maanden van het leven van je kind.

Van een hulpeloos wezen dat vooral veel slaapt zie je hem steeds meer leren. Volgen met de ogen, gericht grijpen met de handjes, kraaien, omrollen op de buik, een paar weken later ook weer terug, tijgeren, kruipen, tanden en kiezen krijgen, optrekken tot zit, zitten, staan, langs de tafel lopen, misschien zelfs al los lopen... De baby is er maar druk mee.

En zelfs in zijn slaap is hij nog druk bezig met groeien: de belangrijkste groeihormonen van een baby komen 's nachts vrij tijdens de slaap.

Natuurlijk is elke baby anders. De een zal wat sneller zijn dan gemiddeld, de ander wat langzamer. En ook de interesses van de baby's zijn niet allemaal gelijk. De een vindt het leuker om lekker te brabbelen, terwijl de ander sneller zal leren lopen omdat hij al zijn energie nou eenmaal in de ontwikkeling van zijn motoriek stopt.

Je kunt niet alles tegelijk leren! Fixeer je dus niet al teveel op schema's van gemiddelden. Als je je ongerust maakt over de ontwikkeling van je baby neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Voor een antwoord op je vragen en om je vast voor te bereiden, hieronder een selectie uit de verkrijgbare boeken:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten