zaterdag 10 december 2011

Hechting

Een baby voelt dat er van hem of haar gehouden wordt. Door dat gevoel kan je baby zich goed ontwikkelen. Dat noemen we ook wel hechting.

Een goede hechting tussen moeder en kind draagt bij aan de gezondheid van een kind en aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het maakt dat een kind later in staat is om relaties aan te gaan. En om zichzelf lief te vinden. Dit vertrouwen maakt dat een kind later in het leven stress, angst en onveiligheid makkelijker kan verdragen.

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar wees gerust: in veel gevallen verloopt de hechting tussen moeder en kind vrijwel automatisch. Hormonen en instinct helpen je een heel eind op weg om je kind de geborgenheid te geven die het nodig heeft.

Zien, ruiken, horen en voelen
Zintuigen bepalen voor je baby de eerste maanden het contact met de buitenwereld. Vlak na de geboorte ziet je kind het verschil tussen licht en donker. Ronde vormen (je gezicht en je ogen) zijn vanaf het begin een boeiend studieonderwerp. Het helpt je kind om oogcontact te zoeken.

Na een week ziet een baby dingen scherp op 20 cm afstand. Wonderlijk genoeg is dat ook de afstand waarop de meeste moeders hun gezicht automatisch al houden als ze met hun kind bezig zijn. Dingen die dichterbij zijn of verderaf, zijn waziger.

Als je baby een maand of drie, drieënhalf is, ziet hij ongeveer zo goed als een volwassene. Tussen drie en zes maanden wordt zijn of haar blik nog scherper. Een pasgeboren baby herkent nog geen gezichten, maar gaat af op de geur en stem van zijn moeder.

Knuffelen
Je baby vindt niks heerlijker dan huid-op-huid-contact te maken. Je kunt dan ook niet genoeg knuffelen met je kind. Na negen maanden in jouw buik, is het wennen aan de buitenwereld. En waar kan dat beter dan onder een dekentje, naakt tegen de blote borst van papa of mama? Hij of zij hoort je geruststellende hartslag, een geluid dat bekend is vanuit de baarmoeder.

Via de huid maakt je baby het meeste contact met de wereld om zich heen. Het zogenaamde kangoeroeën of buidelen helpt de band tussen ouder en kind te versterken.

Praten met je baby
De eerste uren tot een dag na de bevalling hoort je kind nog niets, omdat er vruchtwater achter de trommelvliezen zit. Maar na drie dagen kan je baby al reageren als je zijn of haar naam zegt. Je stem is al bekend vanuit de baarmoeder. Wat je zegt maakt niet uit, maar de manier waarop je iets zegt wél. Baby’s reageren sterker op de hoge stem van hun moeder dan op de lage stem van papa.

Waarschijnlijk hoef je er geen enkele moeite voor te doen om op koedie-koedie-koedie-achtige manier met je baby te praten. En na een paar weken zal je baby gaan terugbrabbelen. Hoe meer je praat, hoe hechter jullie contact wordt.

Zingen
Ook als je denkt dat je niet kunt zingen: baby's vinden het heerlijk als je voor ze zingt! Geluiden die je kind in de baarmoeder heeft gehoord, zal hij of zij na de geboorte herkennen. Liedjes die je toen zong of draaide dus ook.

Troosten gaat vaak goed als je een kinderliedjes zingt en zachtjes wiegend heen en weer loopt. Leuke bijkomstigheid is dat de herhaling van deze liedjes je kind helpt bij zijn of haar taalontwikkeling.

Plezier in bad
Op een vast moment in bad gaan, zorgt ervoor dat de dag voorspelbaar wordt voor je kind. Maak er samen een feest van: blazen op zijn blote buik, alle lichaamsdelen aanwijzen, samen spetteren, zachtjes warm water over het ruggetje laten glijden en gezellig praten of zingen tijdens het aankleden.

Geef je kind de ruimte
Knuffelen en aanraken is belangrijk, maar het is net zo belangrijk dat je je kind soms ook even met rust laat en het de ruimte geeft. Dat je ziet dat hij of zij moe wordt en het op tijd naar bed brengt. Je baby even laten huilen zodat hij of zij spanning kwijt kan. Dat je stopt met spelen als je kind aangeeft dat het te veel is. Neem de tijd en de rust om de behoeftes van je kind te leren kennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten