vrijdag 30 september 2011

Ben ik Zwanger..?

De eerste zwangerschapssymptomen

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je misschien zwanger bent. Ze verschillen per vrouw en per zwangerschap.

Als je zwanger bent, kun je één of meer van deze symptomen opmerken. Maak je geen zorgen, je zult ze niet allemaal tegelijk krijgen.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je helemaal geen symptomen hebt. Het is heel goed mogelijk om zwanger te zijn zonder dat je de hieronder genoemde ‘klassieke’ tekenen van een zwangerschap vertoont.

Klassieke verschijnselen

Uitblijven van de menstruatie. Dit is het eerste en meest betrouwbare signaal als je een regelmatige maandelijkse cyclus hebt. Het is echter mogelijk dat je enkele druppels bloed verliest of een lichte bloeding hebt rond de tijd dat je ongesteld zou moeten worden, zelfs als je zwanger bent.

Als je geen regelmatige cyclus hebt, merk je misschien eerst enkele andere zwangerschapssymptomen op voordat je ontdekt dat je menstruatie is uitgebleven.

Je moe voelen. Je kunt je ongewoon moe voelen in de eerste paar weken van de zwangerschap. Dit komt waarschijnlijk door een stijging in het gehalte van het hormoon progesteron.

Misselijkheid. Je kunt je misselijk gaan voelen en zelfs overgeven, zo tussen de tweede en achtste week van de zwangerschap. Hoewel dit soms ‘ochtendmisselijkheid’ wordt genoemd, kan het op elk moment van de dag of de nacht optreden.

Veranderingen in je borsten. In de eerste weken van de zwangerschap kunnen je borsten groter worden, gevoeliger zijn of tintelen (zoals bij sommige vrouwen gebeurt vlak voor hun menstruatie). Daarnaast kunnen de aderen op je borsten zichtbaarder worden en je tepels donkerder worden.

Vaker naar de wc gaan. Vanaf zes tot acht weken na de conceptie zul je soms ’s nachts op moeten staan om naar de wc te gaan. Sommige zwangere vrouwen merken ook dat ze wat urine verliezen als ze hoesten, lachen of niezen.

Stemmingswisselingen en stress. In het beginstadium van de zwangerschap kun je last krijgen van snelle veranderingen in je humeur en soms begin je zelfs te huilen zonder dat je weet waarom. Dit komt waarschijnlijk door de veranderingen in de hormoonspiegels, die in je lichaam optreden.

Verandering van de smaak van voedsel. Je merkt misschien dat je bepaalde dingen laat staan, zoals thee, koffie of vet voedsel. Sommige vrouwen krijgen ook zin in etenswaren waar ze normaal niet van houden.

Als je vermoedt dat je zwanger bent en deze symptomen hebt, moet je misschien een zwangerschapstest doen.

Zwanger? Nu Clear Blue bestellen!

Zwanger? Nu Predictor bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten