vrijdag 30 september 2011

Zwanger zijn...

En dan is het zover: je bent zwanger. Misschien wil je het nog een poosje geheimhouden voor de buitenwereld. Is het genieten van het nieuwe wat jullie overkomt nog even voor jezelf. Of misschien wil je het wel overal van de daken schreeuwen. Wat je ook doet, het is altijd goed. Als het maar bij jou past.

Het is een enorme ervaring om zwanger te zijn. Het groeiende leven in jou, de veranderingen in je lijf. Straks de veranderingen betreffende de relatie tussen je partner en jou, je werk etc. Misschien praat je al wel veel met je partner, familie en vrienden. Maar wellicht heb je ook klachten, zorgen of "zo maar" dingen die je liever anoniem wilt delen. Schrijf gerust, hier kan het!

Zodra je zwanger bent, staat je wereld op zijn kop. Je ziet jezelf misschien al achter de kinderwagen lopen, voorlezen of bij je familie op bezoek gaan. Je zult merken dat je, wellicht nog meer dan anders, vertederd kijkt naar moeders met hun kinderen.

Lichamelijk en emotioneel verandert er binnen korte tijd heel veel. Misschien heb je last van ochtendmisselijkheid, voel je je moe, heb je pijnlijke borsten en droom je veel. Het zijn allemaal dingen die bij je zwangerschap horen en ook ten volle bevestigen dat je zwanger bent..!

De eerste periode kan ook pijnlijk zijn. Misschien heb je eerder een miskraam doorgemaakt en is het nu moeilijk om er op te vertrouwen dat het dit keer wel goed kan gaan. Misschien moet je besluiten of je al of niet onderzoek wilt laten doen naar erfelijke, aangeboren afwijkingen(echo, tripple-test, vruchtwaterpunctie).

Hoe dan ook, naast alle leuke dingen waar je verwachtingsvol naar uitkijkt, zul je ook vol met vragen zitten. Natuurlijk kun je daarvoor terecht bij je dokter of bij je verloskundige. Of zelfs bij je moeder, je zus, je partner of je beste vriendin.

Maar niet altijd voelt dat goed. Er zijn ook dingen die je op het gemak wilt bekijken of onderzoeken of er iets over wilt lezen, op het moment dat het jou uitkomt of je daar behoefte aan hebt...

Om je vast op weg te helpen, hieronder een paar boeken over zwangerschap en geboorte:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten