woensdag 21 december 2011

Babymassage: een sterkere band met je baby!

Aanraking betekent contact, aanraking is belangrijk. Jij verlangt hier naar, maar je kindje ook! Babymassage is een goede manier om hier invulling aan te geven. Je kunt je baby vanaf zijn geboorte maar ook al tijdens de zwangerschap masseren. De huid bevat miljoenen voor aanraking gevoelige receptoren en in de baarmoeder is de huid van je baby het belangrijkste communicatiemiddel. Aanraking is de 'eerste taal' die je kindje leert; voor hem de meest belangrijke taal gedurende de eerste maanden van zijn leven.

De meeste mensen associëren massage met de behandeling van lichamelijke klachten, maar een massage kan natuurlijk ook alleen om de aanraking - het contact - draaien. Het kan een manier zijn om de band tussen ouder en kind te verdiepen maar een massage kan ook de gezondheid op een natuurlijke weg bevorderen. Massage kan preventief werken in het voorkomen van ziekte. Iedere baby begrijpt instinctief de boodschap van handen en hart.

Babymassage is woordloos communiceren. Hij zal al snel het verschil herkennen tussen aanrakingen die teder, liefdevol en bewust gebeuren, aanrakingen die oppervlakkig en mechanisch zijn, maar ook wanneer mama of papa er met zijn/haar gedachten niet bij zijn! Een effectieve massage kan dus ook alleen maar gebeuren als je je volkomen inleeft in het gevoel van aanraken.

Tijdens de zwangerschap is babymassage via de buikwand om vele redenen zinvol. De overgang van de warme veilige baarmoeder naar de grote mensenwereld is een enorme verandering, ook voor baby's die geboren worden na een probleemloze zwangerschap. Bij een goede massagetechniek (contact!) tijdens de zwangerschap voelt je baby zich veilig en gekend, wat de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zal vergemakkelijken. Na de geboorte werkt babymassage vooral rustgevend. Door liefdevolle aanraking en massage zal je baby zich gemakkelijker overgeven aan ontspanning en slaap.

Voor wie?
Babymassage is voor iedereen die een beetje meer wil.
In de meeste gevallen kunnen moeder en kind elkaar zonder woorden aardig begrijpen, maar via de babymassage kan er toch iets extra's worden toegevoegd wat van onschatbare waarde is. In veel culturen hoort babymassage tot de dagelijkse verzorging van de baby. De massage helpt de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert de zintuigen. Iedere pasgeboren baby kan genieten van een massage.
Tot aan ± zes weken, kun je hem masseren met hele zachte strelende aanrakingen. De nadruk ligt in deze periode op het huidcontact. Na zes weken kan de massage meer worden gericht op de spieren en de huid. De ervaring van de aanraking vormt voor je zuigeling één van de belangrijkste voorwaarden voor het ontwikkelen van vertrouwen en zelfbewustzijn, en voor het vermogen om zich in zichzelf en de wereld geborgen te voelen.
Massage is een wisselspel van geven en ontvangen van tedere gevoelens. Lichamelijk contact en aanraking - liefdevol en bewust - vormen de belangrijkste basis voor een in alle opzichten gezond opgroeien naar een gelukkig, evenwichtig mens.

Voordelen op een rijtje

  • Babymassage geeft rust en is heerlijk ontspannend voor ouder en kind
  • Babymassage kan er voor zorgen dat je kindje rustiger en dieper slaapt
  • Babymassage heeft een positieve uitwerking op de spijsvertering en helpt bij darmkrampjes
  • Babymassage is een mooi moment tussen ouder en kind, en verdiept hun band
  • Babymassage geeft zelfvertrouwen
  • Babymassage kan ervoor zorgen dat je kindje minder geprikkeld gedrag vertoond en sneller toeneemt in gewicht en lengte
  • Babymassage stimuleert de ontwikkeling van je kindje: het bevordert de motoriek, ademhaling en spierontwikkeling
  • Babymassage stimuleert het immuunsysteem
  • Babymassage kan ervoor zorgen dat je als ouder de lichaamstaal van je kindje beter gaat begrijpen
  • Babymassage verbetert de doorbloeding
  • Babymassage kan stress bij je baby verlichten


Hoe leer je het?
Babymassage is niet moeilijk onder de knie te krijgen. Je kunt het op verschillende manieren leren. Je kunt natuurlijk samen met je baby op zoek naar een cursus in de buurt (er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt). Of je koopt een boek of dvd waarin heel duidelijk staat beschreven, of wordt voorgedaan, hoe je je kindje kunt masseren. De handelingen zijn vaak niet moeilijk te volgen, zodat je al snel aan de slag kunt.
Ook op internet zijn verschillende online cursussen te vinden, er zijn meerdere sites die deze aanbieden. Kun je gelijk kijken of het iets voor jou of je baby is, voordat je eventuele kosten gaat maken. Houd tijdens de massage oogcontact; je leert vanzelf waar je kindje positief op reageert: zacht strelen, lekker kriebelen of stevig wrijven. Pas je handelingen desgewenst aan. Uiteindelijk zullen jullie allebei intens van dit moment genieten!

Voorbereiding
Kies een rustig moment uit. Aangezien elke vorm van nervositeit van jou kan overslaan op je kindje, kun je het beste een moment op de dag kiezen waarop je zelf zo ontspannen mogelijk bent. Geen werkdruk, geen afspraken, geen innerlijke onrust. Je kunt je kindje beter niet masseren als hij moe is en liever wil slapen, direct voor of na een voeding, of als hij koorts heeft.
Voordat je je baby gaat masseren dien je ervoor te zorgen dat het lekker warm is in de ruimte (zo'n 22 graden Celsius).
Leg een handdoek en olie klaar, doe zoveel mogelijk je sieraden af voordat je gaat beginnen en wees voorzichtig met lange nagels.
Je kunt met je kindje op de grond zitten (zorg voor een zachte ondergrond), bed, bank of deken. Zorg ervoor dat je kindje lekker ligt en dat jij overal makkelijk bij kunt.

Waarmee?
De belangrijkste instrumenten heeft iedereen al in huis, namelijk: tijd, liefde en een beetje vingertopgevoel.
Er zijn verschillende oliën mogelijk, gebruik echter uitsluitend koudgeperste, ongeraffineerde plantaardige olií«n. Deze kun je tegenwoordig in bijna alle reformhuizen of natuurvoedingswinkels, vaal al kant-en-klaar, speciaal voor de massage van baby's kopen.

Hoe lang?
In het begin mag je niet langer dan 10 tot 15 minuten masseren. Tien minuten babymassage staat gelijk aan één uur zware lichamelijke inspanning bij volwassenen. Als je baby onrustig wordt of gaat huilen, stop dan met de massage.
Bij babymassage komen verschillende lichaamsdelen van de baby aan bod. Veel aandacht gaat naar de ledematen, de buik en de rug. Die ga je strelen door bepaalde handgrepen toe te passen, in alle zachtheid.

Praktische tips

  • Zorg voor een rustige omgeving
  • Zorg dat je niet wordt afgeleid (zet telefoon en deurbel uit)
  • Zet een rustig achtergrondmuziekje op
  • Dring niet aan op plaatsen die hij niet aangenaam vindt
  • Zorg voor zoveel mogelijk oogcontact
  • Probeer er met je gedachte voor 100% bij te zijn
  • Zorg voor een goede (kamer)temperatuur
  • Doe een beetje olie in een bakje, zodat je af en toe op een makkelijke manier een beetje olie kunt pakken
  • Je baby is na de massage glibberig van de olie, houdt hier goed rekening mee zodat je kindje niet uit je armen glibbert
  • Leg eventueel wat extra doeken (hydrofielluiers) klaar om na de massage, je baby weer schoon te maken


Bijzonderheden
Uit onderzoek is gebleken dat te vroeg geboren baby's die gemasseerd worden beter in gewicht toenemen dan baby's die niet gemasseerd worden. Ze zijn alerter en actiever, worden eerder uit het ziekenhuis ontslagen en presteren na een paar maanden en op eenjarige leeftijd beter bij mentale ontwikkelingstests.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten