maandag 5 december 2011

Het sociale leven van baby's

en de spectaculaire groei van de hersenen in het eerste levensjaar

In het eerste levensjaar ontwikkelt een mens zich in een tempo dat later in zijn leven niet meer zal voorkomen. Het is vooral heel bijzonder om te merken dat een baby in die periode een scala aan mogelijkheden ontwikkelt om contact met anderen te krijgen. Ze gaat lachen, probeert te praten, oogcontact maken en raakt gehecht aan haar ouders. In diezelfde periode groeien de hersenen spectaculair: ze worden ongeveer drie keer zo groot.

De afgelopen jaren heeft baanbrekend onderzoek allerlei nieuwe inzichten opgeleverd over de relatie tussen de groei van de hersenen en de ontwikkeling van het sociale leven van de baby. Hoe verloopt de ontwikkeling van het babybrein? Waarom is het zo belangrijk dat bepaalde verbindingen ontstaan? Welke hersengebieden maken een baby sociaal? Minstens zo interessant is hoe de verschillen tussen baby's ontstaan, want niet iedereen ontwikkelt zich gelijk. Wat maakt de ene baby gemakkelijker of moeilijker in de omgang dan de andere? Maakt het nog uit welke genen een baby heeft? En wat gebeurt er als de normale ontwikkeling wordt verstoord?

Het sociale leven van baby's bevat bruikbare adviezen voor ouders over hoe ze voor en na de bevalling de hersenontwikkeling van hun baby kunnen stimuleren. De biologische achtergrond van deze adviezen wordt door Kemner op heldere wijze verwoord.

René Kahn over 'Het sociale leven van baby's: "Een fascinerend en lekker lezend boek over het grootste overgebleven raadsel van de hersenen: hoe ontwikkelt een baby zich tot een sociaal mens?De razendsnelle ontwikkeling in het eerste levensjaar is het gevolg van een complexe samenhang tussen de invloed van de omgeving - meestal de ouders- en het brein. Als iemand kan uitleggen hoe dat werkt, is het Chantal Kemner wel die tot de meest inventieve onderzoekers op dit gebied behoort."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten